دومين اجلاس رهبران ديني جهان با عنوان «تكثرگرايي و همزيستي مسالمتآميز در خاورميانه » دوشنبه 8 آبان در يونان برگزار شد.
اين اجلاس با سخنراني پروكپيوس پاولو پولوس، رييس جمهور يونان آغاز و با حضور وزراي خارجه 9 كشور و نمايندگاني از 30 كشور جهان از جمله نمايندگان جمهوري اسلامي ايران به رياست محمدمهدي تسخيري، رييس مركز گفتوگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و متشكل از شهريار شجاعيپور، مشاور بينالملل پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، طاهر امينيگلستاني، رييس مركز بينالمللي صلح و اديان و عليمحمد حلمي، رايزن فرهنگي كشورمان در يونان، برگزار شد.
رييس جمهور يونان: براي نجات جامعه بشري از تروريسم نيازمند همكاري جهاني هستيم
در آيين افتتاحيه اين اجلاس رييس جمهور يونان در سخنراني خود گفت: با توجه به وجود تروريسم در منطقه خاورميانه و شرايط آوارگان و قربانيان در اين منطقه، بسياري از آوارگان به محل زندگي خود بازنگشتهاند و موج جديدي از آوارگان نيز در راه كشورهاي اروپايي هستند. شايد كشورهاي اروپايي اهميت اين موضوع را درك نكنند؛ به خصوص در رابطه با معضل نحوه مواجه و بازگرداندن قربانيان تروريسم؛ زيرا هنوز تروريسم در اين منطقه ريشهكن نشده است.
وي در ادامه با طرح چند پرسش افزود: چگونه ميتوان آنان را كنترل كرد؟ مردم با چه راهكارهايي ميتوانند از حقوق ديني خود بهره ببرند؟ چگونه و با چه مكانيزمي؟ رهبران اديان چه راهكارهايي براي اين امر صورت دادهاند؟ اينها موضوعاتي است كه بايد به درستي به آنها پرداخت.
پروكپيوس پاولو پولوس در ادامه با گفتن اينكه رهبران دینی و سیاسی حاضر با توجه به جایگاه مردمی و منصب سیاسی خود میتوانند زمینهساز پایان دادن به این فاجعههای بزرگ انسانی باشند، بيان كرد: ما میتوانیم منطقه خاورمیانه را پایگاه تفاهم و تعامل قرار دهیم و نه محل جنگ و تقابل. تلاش همه بايد برای بازگشت آوارگان به منطقه خود باشد، تا آوارگان از ریشه خود جدا نشوند و مشکلات آوارگان و کشورهای مقصد نيز پایان یابد. همچنين ما بايد تلاش همهجانبه جهانی را براي نجات آثار باستانی و نیز ترمیم آثار تخریب شده برای احیای میراث ملتها که بیانگر تاریخ تمدنی ایشان است، به كار بگيريم.
وي در بخش ديگري از سخنانش گفت: کسانی که در منطقه در راستاي تضاد و برخورد ميان تمدنها حرکت میکنند، بدانند كه اساساً میان تمدنها و فرهنگها واژه تضاد بیمعناست، علاوه بر این، تاریخ ملتها گواه بر آن است که در تمامي قرون گذشته با وجود اختلافات مذهبی و دینی، مردم هميشه در تعامل بودهاند و جنگها نتیجه اختلافات قدرتهای سیاسی بوده است.
رييس جمهور يونان همچنين عامل اساسی گسترش درگیریها و جنگها در منطقه را حاصل عدم گسترش ارزشها و مفاهیم انسانی دانست، و گفت: سابق بر اين ارزشهایی در منطقه خاورمیانه حاکم بود. ادیان، تمدنها و فرهنگها از خاورميانه آغاز و بدین جا منتهی شدند.
وي در پايان گفتوگو را مهمترین عنصر برخورد با تمام پدیدههای شوم حاکم در جامعه دانست و گفت: پیام ما از آتن، گهواره تمدنها و فرهنگها به جهانیان این است که اگر انسان به موجود دیگری تبدیل شود، جهان به وضعیت بدتری خواهد رسید.
محمدمهدي تسخيري، رييس مركز گفتوگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و رييس هيأت ايراني حاضر در اين اجلاس هم در سخنراني خود در آيين افتتاحيه اين اجلاس گفت: در میان ادیان هرگز درگیری نبوده است تا امروز نیازمند مصالحه میان آنها باشیم؛ زیرا که ادیان از سوی خداوند و انبیا پیامآوران او هستند برای هدایت بشریت و طبق آنچه در قرآن آمده است؛ همه برای تحقق یک هدف مبعوث شدند تا دو کار مهم که منجر به سعادت انسان است را به انجام رسانند: پرستش خدا و دوری از طاغوت.
وي ادامه داد: اوج پرستش خدا معنایی جز خدمت به خلق نیست، چرا که مخلوقات روزیگیر خداست و هر آن کس که بيشتر به مخلوق سود رساند، به خدا نزدیکتر است و هر آنکس که به حقوق مردم تجاوز كند هر چند مدعی عبودیت باشد، دورترین انسان از خدا خواهد بود، و نیز بایستی از طغیان درونی و بیرونی به دور باشیم تا عبودیت را تکمیل كنيم و اهداف الهی را برای ایجاد جامعه سعادتمند تحقق بخشیم.
وي افزود: مهمترین محصول این اجلاسها، تأکید بر این نكته است كه ادیان الهی و رهبران آن عامل وحدت، الفت، همکاری و محبت هستند، آیا با وجود کتابهای درسی نژادپرستانه و وسایل ارتباط جمعی و رسانههایی که مردم را علیه پیروان ادیان دیگر تحریک میکنند، میتوان از محبت، دوستی و همکاری سخن گفت؟
رييس مركز گفتوگوي اديان و تمدنها در ادامه گفت: یکی از رهبران دینی حاضر در جلسه، نسبت به آوارگان مسیحی سوریه که به زور از خانههایشان طرد شدند، و زمینها و خانههايشان را به ناچاری و اجبار فروختند، درخواست داشتند تا برنامهای دیده شود كه این آورگان به خانه خود بازگشته و خانه و زمینهایشان به آنان بازگردانده شود. بایستی ترتیبی اتخاذ شود تا کلیه آورگان از هر دین و مذهب و کشوری که زمینهای آنان توسط دولتهای غاصب گرفته شده بدانها بازگردانده شود و تلاش کنیم تا سایر آوارگان به سرزمین غصب شده بازگردند.
تسخيري ادامه داد: ملتهای ما سالیان سال از هر دین و مذهبی در کنار یکدیگر به بهترین شکل زندگی کردندو آنچه امروز به نام دین و در قالب جنایتهاي بزرگ رخ میدهد، نتیجه زیادهخواهی بعضی قدرتهای بزرگ است که با بهرهگیری از عناصر سادهلوح و یا فرصتطلب و عدم آشنایي به حقایق و مفاهیم دینی، از آن مرکبی ساخته جهت رسیدن به اهداف شوم و سلطهطلبانه خود.
وي در پایان سخنان گفت: خود و همه را به پیروی از راه انبیا دعوت میکنم، تا گرفتار چیرگی مستکبرین و مسلطان بر مردم نشویم، آنانی که خود را قیم عقل، جان و ثروت مردم میدانند و گویی همه در برابر آنان سفیهند.
بنا بر اعلام اين خبر، در طول برگزاري اين اجلاس دوروزه، علاوه بر رهبران دینی 30 کشور جهان، نماینده اتحادیه اروپا، نماینده یونسکو، وزراي خارجه كشورهاي لیتوانی، مصر، فلسطین، قبرس، مجارستان، رومانی، واتیکان، امارات، یونان اتریش و ... سخنرانی كردند.




